Nove mjere (2) Vlade RH

“Mi smo stoga, odlučili izaći s još jednim paketom mjera, premda znamo da smo dosad učinili sve da budemo otpornije na vanjske šokove i krize”, rekao je Plenković.

1. mjera – “Odlučili smo sada, kao vlada, čvrsto stati iza radnika. Potpora koja se već koristi za 400.000 ljudi da se podigne na 4000 kuna neto. Država će preuzeti teret davanja na tih 4000 kuna, što je 1460 kuna po zaposlenom”, otkrio je Plenković. “Ta mjera se koristi samo ako poslodavci zadržavaju radnike”, rekao je.

2.mjera – Tvrtke koje imaju pad prihoda viši od pedeset posto bit će u potpunosti, od travnja do lipnja, oslobođene plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose. Tvrtke koje imaju pad prihoda od 20 do 50 posto dobit će odgodu plaćanja tih davanja i mogućnost da ih otplaćuju na 24 mjeseca bez kamata. Tvrtke koje imaju prihode iznad 7,5 milijuna kuna bit će oslobođene ovih davanja proporcionalno s padom njihovih prihoda.

Odgoda plaćanja PDV-a

3. mjera – PDV će se plaćati po naplaćenom, a ne po izdanom računu. “To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a”, rekao je.

“Idemo s onim što smo već za male imali ranije, sada ovu mjeru imamo za sve. To ne znači da oslobađamo obveze plaćanja PDV-a. Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. odgađa se na 30. lipnja i ukida se plaćanje naknade Fini za njihovu objavu”, kazao je Plenković.

Ministri su dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni na funkcioniranje države, dakle, samo nužnih rashoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *