Ministar Horvat najavio nove mjere

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je u razgovoru za Večernji list najavio neke od novih mjera za ublažavanje posljedica nastalih korona virusom.

Izdvajamo neke dijelove:

Važno je naglasiti da se radi o prvom setu mjera koje su prošli tjedan bile usuglašavane ponajprije sa svim resorima Vlade, zatim relevantnim komorama i institucijama te s predstavnicima udruga poslodavaca, izvoznika, banaka i drugih. Prvo što smo učinili jest odgoda svih davanja državi po principu 3+3, dakle za početak iduća tri mjeseca sigurno, a po potrebi i dodatna tri. To podrazumijeva i porez na dohodak, akontaciju poreza na dobit, doprinose, rate kredita, pristojbi, članarina i slično. Idući je korak bio u međuvremenu omogućiti nova likvidna sredstva u vidu kredita s kamatnim stopama do najviše 1%. Pri tome će najveći dio posla provoditi HBOR i HAMAG-BICRO, a doprinos će također dati i poslovne banke. Već od ponedjeljka poduzetnicima će na raspolaganje biti stavljeno 114 milijuna kuna za potrebe nove likvidnosti. Zahtjeve će po hitnom postupku zaprimati i obrađivati HAMAG-BICRO, a za dva tjedna i prva od tri kapsule tzv. „korona kredita” od 380 milijuna kuna. Znači, sveukupno dodatnih milijardu kuna za potpore od 1000 do 50.000 eura. Isto tako, osigurali smo sredstva za plaćanje minimalca svim poslodavcima kako bi pokrili dio plaća, ali je uvjet da se radnike ne otpušta. Za nezaposlene, ali i one koji ipak završe na burzi, također su osigurane određene mjere.

Mislim da je važno još jednom naglasiti kako ove odgode ne znače da će nakon 3 mjeseca u četvrtom sve doći na naplatu, a financijski instrumenti koje će poduzeća koristiti već u startu imaju poček od 12 mjeseci, odnosno neki postojeći krediti moratorij do kraja godine. Pročitajte više na:

https://www.vecernji.hr/vijesti/ne-spekulirajmo-o-recesiji-sad-je-vazno-spasiti-svaku-tvrtku-obrt-opg-i-svako-radno-mjesto-1387557 – www.vecernji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *